Скандал навколо лідера гурту "ДДТ" Юрія Шевчука виник ще у травні після концерту ДДТ в Уфі. Тоді музикант зі сцени заявив, що у нього "страшно болить душа" через конфлікт в Україні, а "Батьківщина це не ж... президента, яку треба весь час мусолити і цілувати. Батьківщина - це бабуся жебрака на вокзалі, яка продає картоплю. Ось це Батьківщина". За такі висловлювання відразу взялися правоохоронці, які 18 травня склали на музиканта протокол. І ось стало відомо про фінал цього розгляду.

Так, Радянський районний суд Уфи 16 серпня оштрафував Юрія Шевчука на 50 тисяч рублів за адміністративною статтею про "дискредитацію" збройних сил Росії. Захист Шевчука має намір оскаржити рішення суду.

Приводом для справи став концерт гурту ДДТ в Уфі, на якому Шевчук виступив проти війни і сказав: «Батьківщина, друзі, це не дупа президента, яку треба весь час мусолити, цілувати. Батьківщина - це бабуся жебрак на вокзалі, що продає картоплю. Ось це батьківщина».

Відомо, що звинувачення стверджувало, що Шевчук поставив під сумнів слова президента Росії Володимира Путіна про "спецоперацію", оскільки він назвав її "наполеонівськими планами".

Дослівно це було так: у середині травня Шевчук, виступаючи в Уфі, сказав зі сцени промову, в якій заявив, що в Україні гинуть "старі, жінки та діти заради якихось наполеонівських планів чергового нашого Цезаря".

Зазначимо, що сам музикант на судовому засіданні не був присутнім. У своїй заяві він повідомив, що перебуває на карантині через контакт із людиною, інфікованою коронавірусом.

Популярні новини зараз

Не всі про це знають: чому горіхи потрібно зберігати в холодильнику

Не потрапіть на прийом: як українців обманюють при оренді квартир

Ще смачніше, ніж олів'є: рецепт салату з ковбасою, зеленим горошком та кукурудзою

"Росію повністю затопить": відома провісниця розповіла, коли в Україні настане світ

Показати ще

Крім того, Шевчук у зверненні до суду, який представив голова правозахисної групи "Агора" Павло Чиков, заявив, що завжди був проти всіх воєн у будь-якій країні та за будь-яких часів. Цей текст Павло Чиков виклав у телеграмі.

Музикант нагадав, що ще 1980 року написав про це пісню "Не стреляй".

До речі, лінгвіст і психолог не знайшли у промові лідера гурту ДДТ на концерті в Уфі у травні будь-якої дискредитації.

Нагадаємо, що в липні в РосЗМІ писали, що Юрій Шевчук потрапив до списку російських музикантів, чиї виступи влада нібито визнала небажаними. У квітні було скасовано концерт ДДТ у Тюмені. Шевчук тоді припустив, що це пов'язано з відмовою гурту виступати в залі з буквою Z, яка стала символом підтримки російського вторгнення в Україну.

Читайте також:

Астролог назвала 2 регіони, які опиняться під ракетним ударом 24 серпня

Дадуть 12 тисяч гривень у вигляді соцдопомоги: яку категорію українців це торкнеться і як отримати

Армія РФ зганяє бойові гелікоптери до кордонів з Україною. Названа кількість