Стало відомо, що 26 серпня помер режисер, народний артист РРФСР Гліб Панфілов. Останні місяці він відновлювався після хвороби – у травні повідомлялося, що Панфілова госпіталізували з інсультом. Йому було 89 років.

На початку року Гліб Анатолійович поховав свою дружину та "музу" Інну Чурикову, з якою вони прожили понад 50 років і, мабуть, ця втрата відібрала у нього всі сили.

Трагічну новину повідомив директор театру "Ленком" Марк Варшавер, який назвав його режисером унікального таланту.

"На жаль, помер великий режисер, друг нашого театру Гліб Анатолійович Панфілов", – сказав Варшавер.

За інформацією Telegram-каналу Mash, причиною смерті Гліба Панфілова став повторний інсульт.

"Більше години лікарі виборювали його життя, пережити повторний інсульт він не зміг", - сказано в повідомленні каналу.

Популярні новини зараз

Огірки виростуть солодкими і хрусткими: як правильно посадити насіння, не зіпсувавши їх

Тепер уже не лише повістки: українцям розповіли, чого чекати від ТЦК

Похорон Михалкова: лікарі вже не можуть врятувати улюбленця Путіна. Рідні шукають найкрасивішу труну

Показати ще

Гліб Панфілов народився 21 травня 1934 року у Магнітогорську. У ранні роки працював на Свердловському телебаченні, де зняв кілька фільмів.

У 1960-1963 роках заочно навчався на операторському факультеті ВДІКу, потім перейшов на очне навчання на відділення режисерів-постановників художнього фільму Вищих курсів сценаристів та режисерів.

В 1966 почав працювати на "Ленфільмі", де зняв свій перший художній фільм "У вогні броду немає", фільм отримав головний приз фестивалю в Локарно.

У 1970 році він зняв фільм "Початок" з Інною Чуріковою у головній ролі, під час зйомок вони одружилися та прожили разом понад 50 років. Інна Чурікова померла 14 січня 2023 року у віці 79 років.

За свідченням друзів і колег стан Гліба Панфілова різко погіршився саме після смерті дружини Інни Чурикової, яку знімав у кіно і для якої ставив спектаклі на театральній сцені. Вона була його музою, і режисер, схоже, так і не зміг упоратися з втратою.

1977 року Панфілов перейшов на кіностудію "Мосфільм". На "Мосфільмі" Панфілов зняв фільм "Тема", який одержав головний приз Берлінського кінофестивалю.

1986 року дебютував як театральний режисер у театрі "Ленком" постановкою "Гамлета", в якій грали провідні актори театру: Олег Янковський (Гамлет), Інна Чурікова (Гертруда), Олександра Захарова (Офелія).

1990 року зняв фільм "Мати" за мотивами творів Максима Горького. У тому ж році був нагороджений призом Канна за художній внесок у кінематограф.

Гліб Панфілов, лауреат Державної премії РРФСР ім. братів Васильєвих, академік Національної академії кінематографічних мистецтв та наук Росії.

Був лауреатом премій "Ніка" (2005, 2012), "Золотий орел" (2006, 2021) та інших.

2020 року Гліб Панфілов отримав приз Міжнародного кінофестивалю ім. Андрія Тарковського "Дзеркало" за визначний внесок у кіномистецтво.

Читайте також:

У бабусиній косинці та променистій посмішці: Софія Ротару вперше за війну показала, як виглядає. Фото

Все почалося з болю у серці: не стало великого українського актора. Був у самому розквіті сил

"Дімі подобається, як Іра рот відкриває": Ірина Білик натякнула на возз'єднання з Коляденком